☕ Voita 24 pakettia eli noin vuoden kahvit
Kuvittele, että sinulla olisi kahvia koko vuodeksi – ilmaiseksi. Aamujen pelastaja, taukojen luotettu kumppani ja ystävien kanssa jaettu hetki – kahvi on osa suomalaisen arkea. Nyt sinulla on mahdollisuus voittaa 24 pakettia laadukasta kahvia, joka kattaa jopa vuoden tarpeet. Lue alta lisää ja osallistu arvontaan!

📦 Kahvia koko vuodeksi – näin osallistut
Arvontaan osallistuminen on helppoa ja vie vain hetken. Yksi onnekas voittaja saa lähimpään noutopisteeseen 24 pakettia kahvia jauhettua kahvia.
- ✅ Osallistumisaika: 31.3.–17.8.2025
- 🎁 Palkinto: 24 kahvipakettia (á 500g)
- 🚚 Toimitus: lähimpään noutopisteeseen
Osallistu arvontaan tästä.
🇫🇮 Kahvikansa: Faktaa suomalaisten kahvitottumuksista
Suomi on maailman ykkönen kahvinjuonnissa – eikä edes niukasti. Me juomme enemmän kahvia kuin missään muualla.
- 🧍♂️ Keskimäärin suomalainen juo 3–5 kuppia kahvia päivässä
- 📊 Keskimäärin yli 9 kiloa paahtamatonta kahvia per henkilö vuodessa
- Suodatinkahvi on ylivoimaisesti suosituin kahvinkeittotapa – yli 70 % suomalaisista juojista tekee suodatinkahvia
Yhä useampi kuitenkin käyttää myös pressopannua, mokkapannua, aeropressiä tai erilaisia kahvikoneita. Jokaisella kahvinjuojalla on oma tapansa. Moccamaster on myös käytössä monessa kodissa, ja se onkin hyvä tapa valmistaa kahvit kun on juhlat tai vieraita on käymässä. Työpaikoilla on monesti kovempaan käyttöön tarkoitetut isommat kahvikoneet tai esimerkiksi tupla-ladattavat kahvinkeittimet.
🏆 Suomen suosituin kahvi on tämä
Ilta-Sanomien tekemän äänestyksen mukaan Suomen suosituin kahvimerkki on Juhla Mokka. Testissä vertailtiin 41 eri kahvia, ja Juhla Mokan valitsi parhaaksi huikeat 25,8 prosenttia vastaajista, joka sinetöi sen selkeäksi voittajaksi. Toinen sija sai ‘vain 7,3%’ äänistä.
Muita äänestyksessä hyvin menestyneitä olivat Löfbergs Kharisma, Meira Kulta Katriina, sekä Paulig Juhla Mokka Tumma paahto.
– Lähde: Ilta-Sanomat / Ruokala 4.4.2024

🌱 Mistä kuppisi alkaa? Kahvin matka pensaasta pannuun
Kahvin tuotanto on monivaiheinen prosessi, joka vaatii aikaa, tarkkuutta ja oikeita olosuhteita:
- 1. Kasvatus: Kahvipensaat kasvavat trooppisilla alueilla – etenkin Keski- ja Etelä-Amerikassa, Afrikassa ja Aasiassa.
- 2. Sadonkorjuu: Marjat kerätään käsin tai koneellisesti, ja niistä erotetaan pavut.
- 3. Kuivatus ja prosessointi: Pavun ympärillä oleva hedelmä poistetaan, pavut pestään ja kuivataan.
- 4. Pakkaus: Paahtopavut pakataan sellaisenaan, ja toimitetaan varsinaiselle kahvia myyvälle yritykselle.
- 5. Paahtaminen: Useasti varsinainen brändi paahtaa kahvit itse, jotta saa halutun lopputuloksen. Pavut paahdetaan eri lämpötiloilla – vaaleasta tummaan – mikä vaikuttaa makuun merkittävästi. Loppukahviin käytetään kahvista riippuen yhtä tai useampaa kahvilajiketta.
- 6. Myyntiin meno: Kahvia myyvä yritys pakkaa ja toimittaa kahvin myyntiin. Ja sitten se onkin valmiina juovalle kuluttajalle tärkeimpään osaan eli varsinaiseen kahvinjuontiin!
☕ Mikä tekee kahvista hyvää? – Näin erotat laadun
Kahvin laatuun vaikuttaa moni tekijä – osa syntyy jo viljelmillä, osa keittiössäsi:
- Pavut: Pavuissa on paljon eroja riippuen vallitsevista sääolosuhteista, maaperän ravinnosta, auringon määrästä ja monesta muusta seikasta. Arabica-pavut ovat yleisesti Suomessa käytettyjä ja ne ovat pehmeämpiä kuin robustat.
- Tuoreus: Kahvin tuoreus on iso tekijä, joka vaikuttaa kahvin makuun. Hiljattain tai vastajauhetussa kahvissa aromit maistuvat selkeämmin kuin vanhentuneessa tai pitkään ilman kanssa tekemisessä olleet kahvit.
- Vesi: Keittäessä on aina hyvä käyttää raikasta kylmää vettä. Kahvi pitäisi keittää 92-96 C:n asteessa. Yleisimmät suodatinkahvikeittimet tukee tätä lämpötilahaarukkaa. Kiehuvassa vedessä kahvista voi tulla liian kitkerää.
- Paahtoaste: Paahtoaste vaikuttaa kahvin makuun. Tässä ei ole oikeaa vastausta, mikä on ‘paras paahtoaste’, koska jokaisella on oma makuaistinsa. Vaaleapaahto toimii useimpien suomalaisten makuun. Tummapaahtokahvit ovat tosin nostaneet viime vuosina huomattavasti suosiotaan. Käytännössä mitä tummemmaksi kahvin paahtaa, sitä enemmän se palaa karrelle.
Helppo resepti: Kermainen vaniljalatte
Tarvitset:
- 1–1,5 dl vahvaa kahvia tai espressoa
- 2 dl täysmaitoa
- 1 tl vaniljasokeria
- Kanelia tai kaakaojauhetta
Ohje:
- 1. Kuumenna maito kattilassa, vatkaa siihen vaahto.
- 2. Lisää vaniljasokeri.
- 3. Kaada kahvi kuppiin ja lisää vaahdotettu maito.
- 4. Ripottele päälle kanelia tai kaakaojauhetta.
Helppo resepti: Kylmä Cold-brew kahvijuoma
Tarvitset:
- 1 dl karkeaksi jauhettua kahvia
- 5 dl kylmää vettä
- Jääpaloja, halutessa maitoa ja siirappia
Ohje:
- 1. Sekoita kahvi ja vesi kannuun, anna uuttua jääkaapissa yön yli (n. 12–18 h).
- 2. Siivilöi kahvi.
- 3. Tarjoile jääpalojen kanssa, lisää halutessa maitoa, karamellisiirappia tai muuta makeutusainetta.
🎫 Miten voittaa vuoden Kahvit?
Kahviarvonta on käynnissä 31.3.–17.8.2025. Osallistumaan pääset helposti tästä.

👉 Vinkki: Haluaisitko osallistua muihinkin arvontoihin? Katso niitä lisää täältä.